Er du nogens rigtig gode ven?

Du forpligter dig ikke til noget. Men er du i nærheden, hvis alarmopkaldet kommer, kan du måske gøre en stor  forskel. Bare ved at være med i nogens tryghedsnetværk udfører du en vigtig rolle - i kraft af den tryghed, det er for andre at vide, at du og andre er lige om hjørnet.

"Bare sig til" siger vi tit til hinanden. Ved at være med i nogens tryghedsnetværk viser du, at du virkelig mener det. Og at du er klar til at sætte handling bag ordene.

Sådan gør du ved alarmopkald

Søg straks til den adresse, der nævnes i opkaldet. Ring evt. først for at høre, hvad der er galt. Er der ubudne gæster på adressen, kan vedvarende opkald være nok til, at de vælger at tage flugten. Vurdér situationen, når du kommer til adressen. Er der tegn på indbrud, fremmede biler eller andre mistænkelige forhold, skal du ikke gå ind. Bliv på sikker afstand, observer, tilkald politiet og lad dem udføre deres arbejde. Hvis du går ind og problemet består i sygdom eller ulykker, yd så den førstehjælp du kan. Vurder om du skal tilkalde Alarm 112. Husk i givet fald at oplyse dit navn, adressen hvor du befinder dig, navn på tilskadekomne og beskriv problemet. Blev på adressen, indtil Alarm 112 når frem.

Din rolle

Der kan være stor forskel på din rolle, alt efter hvis tryghedsnetværk, du er en del af.

Nogle er hverken bange anlagt eller har særligt meget at være bange for. Andre er angste for at være alene hjemme og finder støtte i tanken om, at der er nogen lige om hjørnet. En tredie gruppe har en begrundet frygt for at være alene pga sygdomme, handikaps eller fordi de er særligt udsatte for ubudne gæster. Selvfølgelig skal du her være ekstra årvågen og forsigtig. Men bare den larm, du kan gøre - og den hjælp, du kan udføre f.eks. at tilkalde politiet, hvis din mistanke vækkes, kan være en uvurdelig hjælp.